Cu cine te însoţeşti?

Cu cine te însoţeşti?

Un vechi proverb romanesc zice asa: „Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti”.

Conteaza asadar cu cine ne petrecem timpul. De ce? Pentru ca, oamenii de langa noi ne influenteaza: fie in bine, fie in rau. Fara sa vrem, preluam de la acestia obiceiurile lor, modul lor de gandire, modul in care acestia actioneaza.

Noi, oamenii, am fost creati cu capacitatea de a relationa, de a colabora cu ceilalti. Asta ne confera valoare, dar si capacitatea de a ne vedea prin prisma lor. Atunci cand intram in interactiune cu cei din jur, putem sa ne verificam pe noi insine. Dupa cum stim, oamenii de langa noi, reprezinta oglinda noastra.

E bine sa avem oameni cu care sa ne intelegem , cu care sa ne petrecem timpul liber, insa nu oricine poate intra in categoria asta a prieteniei. Nu putem sa apartinem oricarui grup.

Matei 10: 16b
” Fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii.”

In Biblie Domnul ne zice sa fim intelepti in orice lucru. Se aplica si in modul in care ne alegem grupul/grupurile din care vrem sa facem parte. Pentru ca, pana la urma, acestea ne reprezinta.

Foarte multi oameni din dorinta de a fi acceptati, de a se simti valorosi, intra in orice grup. E periculos. E bine totusi sa stam si sa analizam cu atentie. Ar trebui sa ne punem cateva intrebari, inainte sa facem parte dintr-un anumit grup: Acel grup ne reprezinta? Valorile acelui grup sunt sanatoase? Ne ajuta in cresterea noastra spirituala si relationala? Partasiile lor sunt constructive? Ne indentificam cu actiunile acestora?

E fatarnicie din partea noastra, daca am alege sa facem parte din orice grup s-ar nimeri, doar ca asa e la moda sau ca asa vor altii.
Bineinteles ca atunci cand refuzam sa facem parte din grupuri care nu aduc cinste lui Dumnezeu, vom fi batjocoriti, considerati timizi sau mandri. E de asteptat sa gandeasca asa un astfel de grup, care dovedeste o lipsa de maturitate.

Putem cadea in capcana Celui Rau crezand ca, daca nu ne includem in grupuri care nu ne reprezinta, suntem rai. Nicidecum. Suntem corecti si Dumnezeu asta cere de la noi. Sa fim intelepti in alegerile ce le facem, pentru ca, de ele depinde viitorul nostru.

Nu conteaza, pana la urma ce zic altii, ci ce zice Domnul. Datoria noastra este sa-i respectam pe toti oamenii, insa nu putem sa facem cum vor ei. El ne-a dat capacitatea sa alegem. Fiecare dintre noi este responsabil de alegerile pe care le face. Consecintele alegerilor noastre, vor determina pana la urma, modul in care ne dezvoltam din toate punctele de vedere, ca si oameni.

Ce seamana omul, aceea culege.

„Buzele înţelepţilor seamănă ştiinţa, dar inima celor nesocotiţi este stricată.” –Proverbe 15:7
” Cine seamănă nelegiuire, nelegiuire va secera, şi nuiaua nelegiuirii lui este gata.” –Proverbe 22:8

Un grup format din oameni maturi, intelege cat de importanta este partasia adevarata, cea care aduce cinste Domnului, care promoveaza valorile morale, biblice si care te intelege in orice situatie, venindu-ti in ajutor, cand e nevoie.

In concluzie, e important sa apartii unui grup, insa conteaza calitatea acestuia, deoarece oamenii din acest grup influenteaza fie in bine , fie in rau caracterul nostru. Daca dorim un caracter asemenea Domnului Isus, atunci, vom alege acel grup, care ne ajuta in acest sens.

Doamne ajuta-ne sa alegem doar ceea ce e dupa voia Ta!
Amin!

Antonela Căprar