Cine este etalonul tau?

Cine este etalonul tau?

Fiecare om in viata se ghideaza dupa ceva anume, adica are un etalon. E important sa avem un etalon, pentru ca asta ne ajuta sa vedem cum suntem, ce trebuie sa schimbam la noi si incotro ne indreptam in alergarea noastra.
Uitandu-ma in jur, am ajuns la concluzia ca oamenii au etaloane diferite. Poate veti zice ca e normal. Asa e. E ceva normal ca fiecare om, in unicitatea sa, sa se ghideze dupa un etalon anume.

Intrebarea care imi vine in minte este: orice etalon este benefic in umblarea noastra?
Citind cele ce urmeaza, fiecare poate sa-si raspunda in dreptul lui.

1. Oamenii se au ca etalon pe ei insisi

Foarte multi oameni isi concentreaza atentia pe ei insisi. Nu sunt interesati de altii, de binele acestora, decat de binele lor.
Atunci cand atentia noastra este concentrata pe propria fiinta, riscam sa cadem in extrema narcisismului, a egoismului si a rautatii.
E important sa avem grija de noi, insa daca aceasta grija este mai mult decat trebuie, devenind un etalon de viata, atunci e o problema grava.

2. Oamenii au ca etalon pe altii

Aici avem 2 directii.

1. Atunci cand ne uitam la ce fac altii si ii judecam: pe unde umbla, ce fac ei, cu ce se imbraca, ce avere au, cu cine vorbesc, cum vorbesc etc.

Nu avem niciun drept sa ii judecam. Cu ce masura judecam , cu aceeasi masura vom fi judecati. Intai sa ne uitam la cararea noastra, sa vedem daca traim asa cum ne cere Domnul si sa facem fapte vrednice de pocainta.
Matei 7: 1-5

„Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
Căci cu ce judecată judecaţi veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi vi se va măsura.
De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?
Sau, cum poţi zice fratelui tău: „Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău”, şi, când colo, tu ai o bârnă în al tău?…
Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.”

Fiecare om este responsabil in dreptul sau de faptele sale. De ce sa ne uitam in curtea vecinului? La noi totul e in regula?
Daca stam si ne analizam mai bine, putem vedea multe goluri la care trebuie sa mai lucram, prin puterea Sa.
Cand ne concentram pe ce fac altii, in sens negativ, riscam sa fim niste oameni barfitori, oameni trufasi, fatarnici si lipsiti de orice bunatate.

Cand avem dreptul sa actionam, adica sa ne pese de ce fac altii?
In Matei 18:15, ni se spune ca atunci cand fratele nostru a gresit fata de noi insine, sa mergem sa rezolvam problema cu acesta intre patru ochi.

„Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău.”

Daca greselile oamenilor nu tin de noi, ci de relatia lor cu Dumnezeu, atunci ei singuri vor da socoteala inaintea Sa de ceea ce fac.

2. Atunci cand luam exemplu de la oamenii evlaviosi, care traiesc cu adevarat pentru Domnul

Ma bucur de fiecare data cand intalnesc oameni pasionati de Cuvantul Domnului, de dorinta de a-L urma cu toata dragostea.
Astfel de oameni sunt o mare binecuvantare. Ei iti dau putere sa privesti altfel lucrurile si sa mergi inainte, stiind ca nu esti singur. Ei sunt tari in credinta, trairea lor este viata si asta te stimuleaza sa iti schimbi si tu traiectoria vietii.
Biblia este de acord sa ne insotim cu astfel de oameni si de asemenea sa le luam exemplul:

Evrei 13:7
„Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!”

Proverbe 2:20,21
„De aceea, tu să umbli pe calea oamenilor de bine şi să ţii cărările celor neprihăniţi!
Căci oamenii fără prihană vor locui ţara, şi oamenii neîntinaţi vor rămâne în ea;”

Vom mosteni imparatia lui Dumnezeu alaturi de oamenii evlaviosi, oamenii care au avut ca standard o traire dupa Cuvantul Domnului si nu dupa poftele firii pamantesti.

3. Oamenii au ca etalon Cuvantul Domnului

Oamenii, ori cat de bine s-ar tinea, cad, deoarece sunt facuti din tarana. Vom fi dezamagiti de multe ori, insa Domnul nicicand nu ne va lasa. Nu ne ramane decat sa ramanem tari in El si sa traim dupa Cuvantul Sau. Asa nu vom da gres niciodata.

Deuteronom 18:13
„Tu să te ţii în totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tău.”

Domnul sa ne dea intelepciune sa facem alegeri dupa voia Sa.

Antonela Căprar