Când aparenţele ne fură esenţa!

Când aparenţele ne fură esenţa!

Ioan 5:6 „Isus, când l-a văzut zăcând, şi fiindcă ştia că este bolnav de multă vreme, i-a zis: „Vrei să te faci sănătos?”

Ioan 5:7 „„Doamne”, I-a răspuns bolnavul, „n-am pe nimeni să mă bage în scăldătoare când se tulbură apa; şi, până să mă duc eu, se coboară altul înaintea mea.”

Ce intrebare directa, ce pragmatism cutremurator, Domnul nu-l intreaba daca vrea sa se roage pentru el sau daca crede, daca asteapta de mult, daca are nadejdea vietii viitoare etc. Vrei sa te faci sanatos?

Ne-am astepta la un raspuns clar, scurt, poate monosilabic, insa stupoare: explicatiile vor fi mai lungi decat intrebarea. Slabanogul era atat de concentrat pe necesitatea de a intra in apa incat parca a pierdut din vedere esenta miracolului. Daca ar avea pe cineva…care sa-l duca in apa. Era singura perspectiva de vindecare pe care el o intelegea. Cand langa el statea ziditorul atotputernic, fauritorul vietii si regeneratorul ei, tot ce dorea slabanogul era… sa-l duca cineva in apa.

Vrei sa te faci sanatos? Este o intrebare pe care Domnul ne-o adreseaza si noua adesea. Vreau, dar acum nu sunt pregatit, nu am postit, nu m-am rugat, am incalcat flagrant cateva dintre standardele convetionale, as vrea dar nu chiar acum, nu cred ca este posibil, nu cred ca e cadrul potrivit si mai ales, n-am pe nimeni care sa ma duca in apa.

Dupa infaptuirea miracolului te-ai astepta ca oamenii sa se prostearna in adorare, sa-l laude pe Dumnezeu extaziati, un slabanog se intorce pe piciorele sale acasa dupa 38 de ani. In loc de asta… “este o zi de sabat, nu-ti este ingaduit sa-ti ridici patul.”
Esti sanatos? Nici n-am observat, dar ti-e asa greu sa mai stai tolanit ca si cum ai fi bolnav pana maine? Vrei sa faci reguli noi?

Ingaduiti-mi sa spun, “normalitatea” noastra este de cele mai multe ori atat de “slabanoaga” in comparatie cu realitatile Domnului.
Daca as avea pe cineva… care sa ma duca in apa.
Doamne, ajuta-ne sa-Ti intelegem esenta invataturii, sa sa traim realitatile Tale si… sa-Ti raspundem mai concret la intrebari.

Nelu Salaci